1. Anasayfa
  2. Sosyal Medya Platforumları
Trendlerdeki Yazı

Halk ayaklandı! Fransa’dan Tiktok yasağı geldi

Güney Pasifik ülkesinde seçim yasası değişti. Olağanüstü hal ilan edilen ülkede Fransa Tiktok'u yasakladı.

Halk ayaklandı! Fransa’dan Tiktok yasağı geldi
0

Fransa, sömürgesi olan Yeni Kaledonya’da seçim yasasını değiştirdi. Halkı ayaklandıran bu gelişme 4 kişinin ölümüne sebep oldu. Çarşamba günü olağanüstü hal ilan edilen bölgede sivil haklar ciddi şekilde kısıtlanırken TikTok da yasaklandı.

Avrupa’dan Güney Pasifik’e dijital sansür! Fransa Tiktok’u yasakladı

1853’ten itibaren Fransa kontrolü altında olan Yeni Kaledonya bölgesinde seçim yasaları Fransa Ulusal Meclisi tarafından değiştirildi. Buna göre bölgeye 10 yıl önce yerleşen Fransızlara seçimlerde oy kullanma hakkı tanındı.

Bölgenin en kalabalık etnik grubu olan Kanak halkı duruma tepki gösterdi, sokağa çıktı. Gösterilerin büyümesiyle beraber olaylarda 4 kişi yaşamını yitirdi, en az 130 kişi tutuklandı. Protestoların sona ermesini isteyen Fransa, olayları kontrol altına alabilmek için Tiktok’u yasakladı.

Fransa’nın bu yasayı çıkarma sebebi ne?

Bloomberg’e göre bölge, 1864 yılından itibaren elde ettiği nikel ile alanında dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda. Fransa için hayli karlı olan bu durumdan, ülkedeki etnik grubun %44’ünü oluşturan Kanak halkı oldukça rahatsız.

Yeni Kaledonya’daki siyasi gücünü kaybetmek istemeyen Fransa, ülkeye 10 yıl önce yerleşen vatandaşlarının seçimlerde oy kullanmasını onaylayan yasayı bu sebeple çıkardı. Ayrıca Pasifik’te bulunan ülkenin Çin’e ve Avustralya’ya yakınlığı, Yeni Soğuk Savaş’ta Fransa için stratejik görülüyor.

Fransa’nın Tiktok yasağı ne kadar sürecek?

ABC News’in haberine göre olağanüstü hal 12 gün sürecek ve ülkede her akşam 6’dan sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasağın kalıcı olup olmayacağı veya ne kadar süreceği henüz kesinleşmiş değil.

TikTok, ABC’nin kendisine e-posta ile iletmiş olduğu soruları da henüz yanıtlamış değil. Fransa, 270.000 kişinin yaşadığı Yeni Kaledonya’daki 1.800 polise ek olarak 500 polis memuru daha görevlendirdi.

Nikel nedir?

Çok uzun bir süredir endüstride kullanılan nikel kimyasal bir elementtir. Paslanmaz çelik üretimi, pil üretimi, jet motorları gibi endüstriyel ve teknolojik uygulamalarda geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir ve bu nedenle dünya ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle elektrikli araçların bataryalarında kullanılan nikel, temiz enerji teknolojilerinde kritik bir bileşen olarak öne çıkmaktadır.

Tepki Ver
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir