1. Anasayfa
  2. Global Haberler

5 TL’lik madeni para tedavüle resmen çıkıyor!

5 TL madeni para Resmi Gazete kararı ile tedavüle çıktı. Paranın ön ve arka yüz tasarımları detaylandırıldı. İşte karar.

5 TL’lik madeni para tedavüle resmen çıktı!
0

5 TL değerindeki madeni paraların tedavüle sunulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre madenin paranın ölçüleri ve tasarımı detaylandırıldı. Türkiye Yüzyılı’na özel olarak tasarlanan madeni paralar nasıl olacak?

Madeni 5 TL nasıl olacak?

Resmi Gazete’de yer alan karara göre 5 TL’lik madeni paralar gerçek oldu. Bu kapsamda madenin paranın çapı 28,15 mm, kalınlığı 1,70 mm ve ağırlığı ise 8,25 gr olacak.

Paranın ön ve arka yüzünün tasarımı da detaylandırıldı. Ön yüzündeki dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin tekrarı kullanılacak. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ise ay yıldız yer alacak. Ortada “Türkiye Yüzyılı” logosu bulunacak.

Ön yüzde ayrıca 5 rakamı ve altında ise “TÜRK LİRASI” yazısı olacak. Madenin paranın basım yılı da ön yüzün alt tarafında yer alacak. Paranın arka yüzünde ise Atatürk rölyefi ve dış halkasında “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” yazısı olacak.

Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yer alan açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce 5 TL değerindeki madeni paraların basıldığı ifade edildi. Kararla birlikte tedavüle çıkarılacağı da belirtildi.

Öte yandan bir süre önce TCMB Başkanı Fatih Karahan yeni banknotlar hakkında konuştu. Karahan, “500 ve 1000 TL’lik banknotlara ihtiyaç olup olmadığıyla ilgili ekiplerimiz çalışıyor” açıklamasında bulunarak söylentileri doğruladı.

Peki siz 5 TL’lik madeni para hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…

Tepki Ver
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir