1. Anasayfa
  2. Teknoloji Haberi

Apple, videolarınızı yapay zeka için izinsiz kullanıyor!

Apple cephesinden gelen bilgiler, Apple Intelligence adı verilen yeni yapay zeka için videoların izinsiz bir biçimde kullanıldığı yönünde...

Apple, videolarınızı yapay zeka için izinsiz kullanıyor!
0

Apple tarafından uzunca süredir son kullanıcı ile buluşması beklenen yeni nesil yapay zeka modeli Apple Intelligence ile ilgili oldukça ilginç haberler geldi. Buna göre ABD menşeli teknoloji devi, yapay zeka modelini eğitmek için özellikle YouTube özelinde, internette yer alan videoları kullanıyor. Bu da farklı tartışmaları beraberinde getirdi. İşte detaylar…

Apple ve yapay zeka: Yapılan etik mi?

Bildiğiniz üzere hiçbir yapay zeka modeli, kullanıma hazır halde ve ‘tamamlanmış’ bir biçimde son kullanıcıya sunulmuyor. Bu anlamda modellerin devamlılık arz edecek bir biçimde farklı içeriklerle beslenmeleri ve eğitilmeye devam edilmeleri gerekiyor. Bu sayede daha stabil çalışır hale geliyorlar.

Bugün ortaya çıkan haberlere göre, Apple ve diğer şirketler, YouTube videolarından alınan içerikleri, video yaratıcılarının izni olmadan yapay zeka modellerini eğitmek için kullanmış.

Bu yeni rapora göre, üçüncü parti bir şirket (muhtemelen Apple ile anlaşması olan EleutherAI adlı bir firma) 170 binden fazla videodan alınan altyazılardan oluşan bir dosya oluşturmuş. Bu videolar arasında uzun süredir teknoloji incelemeleri yapan Marquees Brownlee (MKBHD) ve gece yarısı komedyenleri Stephen Colbert ve Jimmy Kimmel’in içerikleri de bulunuyor.

Apple gibi büyük şirketler, EleutherAI tarafından oluşturulan ve görüntü içermeyen ancak videoların düz metin altyazılarını içeren ‘YouTube Subtitles’ adlı veri setini kullanıyordu. Bu set ayrıca Japonca, Almanca ve Arapça gibi dillere çevirileri de içeriyor ve yapay zekanın eğitilmesini hızlandırıyor.

Elbette bu aşamada yapılanın ne kadar etik olduğu oldukça tartışmalı bir konu… Daha önce bu konuyla ilgili Avrupa Birliği’ne yansıyan birkaç davada, bu tür içeriklerin yapay zekaların eğitilmesinde kullanılabileceği konusunda kararlar çıkmıştı.

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyin.

Tepki Ver
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Fonder : teknokesif.com.tr

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir