Kuş gribi insandan insana mı bulaşmaya başladı?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji Haberi

Kuş gribi insandan insana mı bulaşmaya başladı?

Kuş gribi hastalığı için insandan insana bulaşmaya mı başladı? Buna göre hasta kanatlı hayvanlarla temasa girmeden kuş gribi oldu.

0

Korona pandemisini hala hatırladığımız bu günlerde, ABD’de ilginç bir H5 tipi kuş gribi vakası ortaya çıktı. Bildiğiniz gibi kuş gribi sadece hayvandan hayvana, ya da hayvan teması nedeniyle hayvandan insana bulaşan bir hastalık. Ancak ABD’nin Missouri eyaletinde bir kişi kuşlarla teması olmadan kuş gribi olmuş olabilir.

Kuşlarla temas olmadan kuş gribi olmak mümkün mü?

Yaklaşık 20 yıl önce 2005 yılında ilk kuş gribi vakası karşımıza çıktı. Hayvanlar arasında yayılan ve insana normalde geçmeyen hastalık, ilk olarak 2005 yılında insanlarda da görülmeye başladı. Hayvanlarla teması olan, hastalıklı hayvanı tüketen insanlara bulaşan hastalık, bu anlamda bir pandemiye dönüşmedi.

Ancak Missouri’de karşımıza çıkan vakaya göre ilk defa bir kuş gribi virüsü insandan insana bulaşmayı başardı. Hastanın verdiği bilgilere göre, kişinin kuşlarla bir teması yok. Missouri Sağlık ve Yaşlı Hizmetleri Departmanı, bir kişinin influenza A virüsüne yakalandığını doğruladı. Yapılan tetkiklerde ise hastanın H5 tipi kuş gribine yakalandığı ortaya çıktı.

Hastadan alınan ilk bilgilere bakılırsa, kişinin kanatlı hayvanlarla bir teması yok. Hasta, araştırmaların halen devam ettiği süreçte taburcu oldu ve sağlığına kavuştu. Araştırmacılar ise bu virüsün süt inekleri arasında yaygın olan H5N1 virüsü olup olmadığına dair araştırmaları devam ediyor.

İlk yapılan tetkiklerde hastanın kuşlarla bir teması olup olmadığı henüz ortaya çıkmadı. Eğer kuş gribinin insandan insana bulaştığı ortaya çıkarsa, bu ilk vaka olacak. Devletler, şimdiye kadar kanatlı hayvanlardan insana bulaşan hastalığı kanatlı hayvan itlafıyla engelliyordu.

Ancak virüslerin insandan insana bulaşması, hem bulaşma hızını artırıyor hem de pandemi oluşturma tehlikesini ortaya çıkarıyor. Kuş gribinin de tıpkı koronanın ilk zamanlarında olduğu gibi hali hazırda bir aşısı bulunmuyor. Uzmanlara göre mevcut grip aşılarının da kuş gribi için tam olarak koruyucu değil.

Ancak uzmanlar, kuş gribi insandan insana bulaşır mı sorusuna net cevap vermek için vakayı incelemeye devam ediyor. Bu vakanın gerçek olması önemli olsa da uzmanlar kuş gribi için henüz panik yapacak bir durum olmadığı görüşünde.

Sizce kuş gribi için insandan insana bulaşma vakası gerçek olabilir mi? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.

  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    sevmedim_
    Sevmedim
  • 0
    harika_
    Harika
  • 0
    sinir_bozucu
    Sinir Bozucu
  • 0
    _a_rt_c_
    Şaşırtıcı
  • 0
    komikti
    Komikti
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir